H&P Magazín

Miesto kde sa dôzvieš vždy niečo navyše čo ťa posunie vpred.


V našich Health & Performance blogoch sa venujeme témam ako sú zdravá výživa, nové trendy v oblasti športu a fyzioterapie.

Chcem si pozrieť

Naše články pre vás

Prečo ženy potrebujú viac silového tréningu a menej kardio tréningu

Prečo ženy potrebujú viac silového tréningu a menej kardio tréningu

Prečo je pre ženy tak dôležité zachovať si silu?
Výskumy ukazujú, že iba 20% žien sa venuje silovému tréningu dvakrát alebo viackrát za týždeň.
Ženy majú vo všeobecnosti nižší podiel svalových vláken typu II. (tzv. rýchlostných vlákien) ako muži (hoci zvyčajne máme väčší podiel vytrvalostných vlákien typu I.). Štúdie uvádzajú, že dovŕšením 40. roku života začíname strácať svalovú hmotu (a možno aj skôr). Preto je dôležité, aby ženy čím skôr zaradili do života silový tréning a vybudovali si tak a udržali čo najviac sily, výbušnosti, a to najmä s pribúdajúcim vekom.

Skupinové cvičenie v Health & Performance je vždy fun!

Skupinové cvičenie v Health & Performance je vždy fun!

Ak počujem slovné spojenie skupinové cvičenie, väčšinou to vo mne evokuje masu ľudí rytmicky sa pohybujúcich do hudobného podmazu, skáčucich na trampolínach, vystupujúcich na steper alebo kmitajúcich s farebnými činkami tak dlho, kým nemajú pocit úplného vyčerpania.
Samozrejme, hýbať sa je skvelé, ale ako tréner, ktorý sa zameriava na zlepšenie zdravia a výkonu cez správny pohyb, nemôžem sa s takýmto skupinovým cvičením úplne stotožniť.
Pohyb je potrebný a na jednu stranu je skvelé, že fitness priemysel našiel spôsob, ako osloviť ľudí a ponúknuť im možnosť, ako si zašportovať. Avšak pravidelné vypotenie skákaním, tancovaním, nemusí byť úplne to, čo naše telo z dlhodobého hľadiska potrebuje.
Keďže nám záleží na individuálnom prístupe v tréningu, dlho sme si mysleli, že tréning v skupine nemôže dostatočne spĺňať nároky kvality tréningu, ktoré sme si sami stanovili. Celé sa to začalo meniť nadhľadom, ktorý sme časom získavali prácou a vzdelávaním sa v zahraničí.

Pohyb je liek – ukážka z knihy

Pohyb je liek – ukážka z knihy

Existuje život bez bolesti chrbta či nôh? Dá sa dosiahnuť bez liekov? Existuje správne držanie tela?

Pohyb je naozaj liek a tá najlepšia zdravotná
prevencia proti chorobám dnešnej doby, hovorí
tréner Tomáš Mihalík.

V rozhovore s reportérom Michalom Červeným sa zamerali na najčastejšie problémy, s ktorými vám pomôže cvičenie. Cviky vám predstavia v samostatnej kapitole s fotografiami Tomáša Benedikoviča.

FAQ – vaše najčastejšie otázky

FAQ – vaše najčastejšie otázky

Naše centrum neponúka možnosť zacvičiť si bez dozoru ako bežné fitko. Záleží nám na vašom komforte,a preto chceme aby ste mali na cvičenie dostatok miesta aj príjemnú atmosféru nepreplneného fitness centra.Na tréning máme k dispozícii množstvo voľných závaží a pomôcok na cvičenia funkčného charatkeru namiesto strojov a veľkú plochu s rozlohou...

Ľudské svaly – zázračný dar evolúcie

Ľudské svaly – zázračný dar evolúcie

Inteligentný silový tréning pôsobí na naše telá ako lekár, ktorý nás „očkuje“ proti cukrovke, obezite, osteoporóze, vysokému krvnému tlaku, dokonca aj depresiám a mnohým iných ochoreniam dnešnej uponáhľanej doby. Čím precíznejšie vedci skúmajú svalový systém, tým väčšmi ich prekvapuje, čoho je schopný – ako rýchlo a efektívne vieme napredovať a...

Čo by si mal vedieť ešte predtým ako začneš s behom

Čo by si mal vedieť ešte predtým ako začneš s behom

Ako dnes vnímame beh? Beh je najprirodzenejšia pohybová aktivita človeka, respektíve bola pred niekoľko tisíc rokmi keď sme si zaobstarávali potravu ako lovci a zberači. Dnes  nám stačí navštíviť hypermarket a máme všetkého prebytok a naopak spontánnej pohybovej aktivity stále ubúda. Žijeme v dobe technologickej revolúcie a v bezprecedentnom...

O tom, či bude tvoj tréning kvalitný môžeš rozhodnúť už pri raňajkách.

O tom, či bude tvoj tréning kvalitný môžeš rozhodnúť už pri raňajkách.

Koľkokrát ste už počuli, že raňajky sú najdôležitejším jedlom dňa? Aj keď vás to možno už unavuje, toto tvrdenie platí najmä pre športovcov. Predtým, ako znova uprednostníte spánok pred raňajkami, poďme si povedať, prečo sú raňajky pre športovca dôležité, aké benefity vám poskytujú, čo by ste mali jesť a na záver konkrétne typy raňajok....