Skupinové cvičenie v Health & Performance je vždy fun!

Skupinové cvičenie v Health & Performance je vždy fun!

Nie je skupinovka ako skupinovka

Ak počujem slovné spojenie skupinové cvičenie, väčšinou to vo mne evokuje masu ľudí rytmicky sa pohybujúcich do hudobného podmazu, skáčucich na trampolínach, vystupujúcich na steper alebo kmitajúcich s farebnými činkami tak dlho, kým nemajú pocit úplného vyčerpania. 

Samozrejme, hýbať sa je skvelé, ale ako tréner, ktorý sa zameriava na zlepšenie zdravia a výkonu cez správny pohyb, nemôžem sa s takýmto skupinovým cvičením úplne stotožniť. 

Pohyb je potrebný a na jednu stranu je skvelé, že fitness priemysel našiel spôsob, ako osloviť ľudí a ponúknuť im možnosť, ako si zašportovať. Avšak pravidelné vypotenie skákaním, tancovaním, nemusí byť úplne to, čo naše telo z dlhodobého hľadiska potrebuje. 

Keďže nám záleží na individuálnom prístupe v tréningu, dlho sme si mysleli, že tréning v skupine nemôže dostatočne spĺňať nároky kvality tréningu, ktoré sme si sami stanovili. Celé sa to začalo meniť nadhľadom, ktorý sme časom získavali prácou a vzdelávaním sa v zahraničí.

Kým začnete skupinový tréning v Health & Performance 

V prvom rade vás musíme spoznať. Chceme vedieť o vás čo najviac informácii, ak to je možné. Čo si želáte cvičením dosiahnuť.

Potrebujeme vedieť, či vám v pohybe nebráni váš zdravotný stav alebo akútne bolesti či obmedzenia, ktoré vás trápili v minulosti. 

Potom potrebujeme zistiť ako sa hýbete. Na to nám slúži funkčné testovanie, ktoré odhalí kvalitu vášho pohybu. Zistíme, či máte dostatočne pohyblivé a stabilné kĺby, či máte dostatočnú svalovú silu a flexibilitu v bežných pohyboch, ktoré denne využívame v živote, ale aj samotnom tréningu. 

Ak toto absolvujeme, máme už všetky dôležite informácie na to, aby sme mohli začať čvičiť. 

Dnes si ľudia už uvedomujú dôležitosť pohybu, či už ide o zdravotné alebo estetické benefity. Inými slovami chceme sa cítiť dobre a žiť zdravo. 

Niektorí preferujú beh, niektorí činky, skupinové cvičenia alebo jógu či pilates. Čo ak vám poviem, že zdravý vyvážený pohyb by mal obsahovať všetky tieto aktivity?

Aké cvičenia sú súčasťou skupinového tréningu u nás v Health & Performance?

Mali by sme sa starať o naše telo,  masážou na penovom valci, rozhýbať chrbát a kĺby, ponaťahovať svaly, tak aby sme sa necítili stuhnutí, poskracovaní. Vzásade sa dobre rozcvičíme. 

Potom je priestor na silový tréning. Viem, niektorí si môžete povedať, že toto nie je pre vás. Avšak silový tréning ponúka neskutočne široké spektrum benefitov, ktoré by sme nemali určite prehliadať. 

Silový tréning pozitívne znižuje vysoký krvný tlak, zvyšuje bazálny metabolizmus, čo nám pomáha pri redukcii nadbytočnej hmotnosti, slúži ako prevencia únavových zlomenín a rednutia kostí. Silový tréning pripraví vaše šľachy a svaly na obľúbené aktivity ako beh, lyžovačka, tenis a v neposlednom rade je tam aj estetický benefit. 

Aby sme “naplnili všetky vedierka” vyváženého pohybu v poslednej časti skupinového tréningu je priestor sa poriadne zadýchať a spotiť. 

V tejto časti tréningu sa venujeme intervalovému tréningu, ktorý naštartuje metabolizmus a podporí vaše srdcovo-cievne zdravie, ktoré je nevyhnutné k tomu, aby ste sa cítili fit.

Ako vieme dosiahnuť individuálny pristup v skupinovom tréningu? 

Aby ste sa v skupinovom tréningu cítili komfortne, po absolvovaní diagnostiky sú pre vás nachystané tréningy pre začiatočníkov. Tieto tréningy sú v malých skupinách a môže sa stať, že z toho je až personálny trening 1 na 1. 

V týchto skupinových tréningoch sa naučíte ako sa rozcvičujeme. Tréner si s vami prejde techniku základných silových cvičení a v neposlednom rade budete vykonávať sériu strečingových alebo stabilizačných cvíčení, ktoré vám predpíšeme na základe výsledkov vašej diagnostiky. Nie je to cool? 

A teraz si môžete povedať, že toto je super, ale predsa, ako bude vyzerať taký tréning, keď ja som len minulý mesiac začal/začala cvičiť a v skupine je nejaký premotivovaný bývalý športovec. Však ja nemôžem cvičiť úplne to isté! 

Odpoveď je, že jasné môžete. Toto je to čaro v našom prístupe. 

Zoberme si príklad, že v tréningu budeme cvičiť výpady. Už s týmto cvičenim máte skúsenosti, pretože sme vás na toto testovali v diagnostike, zároveň ste absolvovali tréningy pre začiatočníkov, kde vás tréner učil ako technicky spravne vykonať toto cvičenie. 

A teraz, ako bude vyzerať rovnaké cvičenie pre dvoch odlišných ľudí? 

Ten bývalý športovec si zoberie do ruky 20 kg jednoručky a začiatočník bude toto cvičenie vykonávať napríklad s vlastnou hmotnosťou tela tak, aby cvičenie bolo zvládnuteľné a technicky správne prevedené. Ak by aj toto bolo náročne, stále máme k dispozícii prostriedky, ako toto cvičenie odľahčiť tak, aby bolo zvládnuteľné pre hocikoho, kto má potrebu sa hýbať. 

Sme veľmi radi, že sa nám podarilo vytvoriť skupinovú formu dostupných tréningov, ktoré už ôsmy rok navštevujú naši klienti, kamaráti a aj rodinní príslušníci. Trénovať skupinovky je pre nás vždy veľká výzva a veľmi sa na to tešíme. 

Sprevádzať ľudí zdravým pohybom a vidieť ich pokrok je pre nás presne to, čím sa utvrdzujeme, že táto práca má význam. A hlavne, skupinový tréning – Small Group v Health & Performance je vždy fun :).

Ivan Trebatický
Health&Performance